U bent hier

Wat is glaucoom

Glaucoom is een oogziekte, waarbij de oogarts het volgende opmerkt:

  • verhoogde (gevoeligheid voor) oogdruk
  • afwijkingen van de oogzenuw
  • vermindering van het gezichtsveld
  • soms: problemen thv het afvoerkanaaltje van het kamerwater (vocht dat in het oog wordt gemaakt)

Om te weten óf er glaucoom is, om welke soort glaucoom het gaat, of er behandeling nodig is, en of de behandeling voldoende goed werkt, is het noodzakelijk oa. de oogdruk, oogzenuw en gezichtsveld regelmatig te controleren. Als de behandeling aanslaat en de toestand stabiel is, zijn controles minder vaak nodig. De onderzoeken om glaucoom op te sporen doen geen pijn.

Hierboven een voorbeeld van de vermindering van het gezichtsveld bij glaucoom. Vermindering van het gezichtveld wordt door de patiënt meestal niet opgemerkt, omdat onze hersenen zwarte plekken ‘uitfilteren’ uit het beeld dat we zien.

Waarom glaucoom vroegtijdig opsporen?

Glaucoom is een sluipende aandoening, die meestal pijnloos is, maar soms zeer ernstig, en waarbij de patiënt lange tijd niets opmerkt. Wanneer men uiteindelijk toch iets opmerkt is er meestal al zeer ernstige schade aan het oog. Daarom is het heel belangrijk om regelmatig de ogen te laten onderzoeken door een oogarts, ook al zijn er geen klachten of ongemakken. De schade veroorzaakt door glaucoom kan niet worden genezen, ook niet door een bril, laser, druppels, zalf, of operaties.

U hebt een hoger risico op glaucoom, wanneer u ouder bent dan 40, suikerziekte hebt, mensen in de familie hebt met glaucoom , sterk bijziend of verziend bent, slaapapnee  hebt (een aandoening waarbij men meestal erg snurkt), of als de bouw van uw ogen bepaalde kenmerken vertoont.

 

Tags: