Spring naar hoofd-inhoud

Slaaponderzoek

Een slaaponderzoek is aangewezen ter uitsluiting van obstructieve slaapapnee. Deze aandoening wordt vermoed bij:

  • Floppy eyelid syndroom. Hierbij is het weefsel van de oogleden afwijkend en dit kenmerk gaat bij 1/3 gepaard met obstructieve slaapapnee.
  • Sommig types van glaucoom. Obstructieve slaapapnee kan (zowel met of zonder behandeling) de oogdruk ’s nachts zeer sterk doen stijgen. Bij patiënten met achteruitgang van het glaucoom zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak en met lage oogdrukken bij meting (overdag) kan het daarom nodig zijn deze slaapstoornis uit te sluiten.

Obstructieve slaapapnoe is een aandoening waarbij tijdens de slaap een ademhalingsstoornis optreedt die men zelf niet voelt, maar aanleiding kan geven tot een aantal ongunstige evoluties in het lichaam, waaronder hoge bloeddruk en oogproblemen. Overdag heeft men vaak hinder van vermoeidheid, moeizame concentratie, hoofdpijn, gemakkelijk indommelen. In de regel snurkt men en vaak hebben patiënten overgewicht. Patiënten die obstructieve slaapapnee hebben in die mate dat ze ervoor behandeling nodig hebben, maar deze behandeling niet krijgen, leven gemiddeld 10 tot 15 jaar minder lang.

Het slaaponderzoek is pijnloos en niet belastend. U slaapt 1 nacht in een afzonderlijke kamer  in het ziekenhuis, terwijl uw slaapkwaliteit wordt geregistreerd aan de hand van meetapparatuur. Veel mensen zijn zenuwachtig of bang dat ze die nacht niet zullen slapen, maar deze vrees is onterecht.