Spring naar hoofd-inhoud

De voorzijde van het oog is gevuld met voorkamervocht, dat wordt aangemaakt door het straallichaampje (corpus ciliare), achter de pupil.  Dit vocht moet het oog terug verlaten in een kleine zone vooraan in het oog : de voorkamerhoek. Hierlangs komt het vocht terug in de bloedbaan terecht.

De voorkamerhoek moet voldoende wijd open staan om het vocht door te laten (open voorkamerhoek). Als de hoek te nauw is (afsluitbare voorkamerhoek), kan het vocht onvoldoende uit het oog, waardoor de oogdruk kan stijgen. Een plotse afsluiting van de voorkamerhoek zorgt voor een zeer snelle stijging van de oogdruk : dit noemt men een aanval van acuut gesloten hoek glaucoom. Gelukkig is dit probleem zeldzaam. Veel frequenter echter treedt er af en toe een milde stijging van de oogdruk op, die op lange termijn even schadelijk is als een plotse drukstijging: dit is de chronische vorm van primair gesloten hoek glaucoom

Over de mogelijke gevolgen van een afsluitbare voorkamerhoek leest u meer in ‘Primair gesloten hoek glaucoom’

Ook mensen met een goed zicht kunnen een afsluitbare voorkamerhoek hebben, al dan niet met schade door glaucoom, zonder zich ervan bewust te zijn.

De gonioscopie is de gouden standaard om na te gaan of iemand een afsluitbare voorkamerhoek heeft, en dus een verhoogd risico loopt. Het is dan ook een essentieel onderzoek in het nazicht van de gezondheid van de ogen.

Om na te gaan in hoeverre de afsluitbare voorkamerhoek al gevolgen heeft voor de gezondheid van het oog, worden volgende onderzoeken gebruikt:​

​Ook mensen met een goed zicht kunnen een afsluitbare voorkamerhoek hebben, zonder zich ervan bewust te zijn.

De oogarts kan vaststellen of u risico loopt, maar kan niet voorspellen of en wanneer de oogzenuw hierdoor beschadigd zal raken. Bij mensen die een hoog risico lopen wordt met een laserbehandeling een zeer klein gaatje gemaakt in het regenboogvlies (yag-iridotomie).

De behandeling doet geen pijn en is succesvol in de overgrote meerderheid van de gevallen: de voorkamerhoek wordt wijder en het mechanisme van schade wordt opgeheven. In sommige gevallen is de toestand onvoldoende beter en is bijkomende behandeling nodig. Afhankelijk van de ernst van de schade die al aanwezig is, kan geregelde opvolging en/of bijkomende behandeling echter noodzakelijk zijn.

Voor de behandeling krijgt een U voorschrift mee voor oogdruppels: 

  • een druppel pilocarpine, die u mag indruppelen 40 minuten en 20 minuten vóór u op behandeling komt. Deze druppel kan een lichte hoofdpijn veroorzaken, maar is noodzakelijk om de behandeling veilig te kunnen uitvoeren.
  • Onmiddellijk na de laserbehandeling mag u starten met een cortisonedruppel 4x per dag en een drukverlagende druppel 2x per dag, beiden gedurende 1 week.
  • Na de behandeling zult u wazig zien gedurende enkele uren tot 1 dag. Neem daarom een chauffeur mee om u terug thuis te brengen.
  • U krijgt een nieuwe afspraak  bij de oogarts  2  tot 4 weken na de laserbehandeling. Er wordt gecontroleerd of de behandeling succesvol was en of het oog verder goed gezond is.

Afhankelijk van de ernst van de schade die al aanwezig is, kan geregelde opvolging en/of bijkomende behandeling echter noodzakelijk zijn

  • Hoe lang moet ik wachten tussen verschillende oogdruppels? Laat minstens 5 minuten tussen verschillende oogdruppels, om de 1e druppel niet uit te spoelen met de 2e.
  • Mag ik nog tv kijken na de behandeling? U mag alle gewone activiteiten verder doen, alleen is het zicht de eerste dag na de behandeling meestal wat minder goed.
  • Ik heb soms last van droge ogen of van tranende ogen, zal dit verbeteren door de behandeling? Nee, de aanmaak van tranen gebeurt aan de buitenzijde van het oog. De laserbehandeling voorkomt problemen aan de binnenzijde van het oog.