Spring naar hoofd-inhoud

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op onschadelijke stoffen in de omgeving. Allergie is dus niet hetzelfde als een ontsteking.

Een allergie doet zich meestal voor op de conjunctiva: dit is het slijmvlies dat het wit van de oogbol en de binnenzijde van de oogleden bedekt. Het veroorzaakt jeuk, roodheid, tranen en soms zandgevoel of lichtschuwheid. Meestal heeft men last aan beide ogen. Bij kinderen valt het soms op dat ze veel knipperen of in de ogen wrijven.

Wat is de oorzaak van mijn allergische reactie?

Men kan allergisch zijn voor allerlei stoffen uit de omgeving en meestal is het moeilijk te achterhalen voor welke stoffen. Het kan bijvoorbeeld gaan om stuifmeel, pollen, huisstofmijt, schimmels, huisdieren, cosmetica,… Sommige allergieën ontwikkelt men pas na jarenlange blootstelling aan bepaalde stoffen.

U krijgt anti-allergische oogdruppels, meestal voor beide ogen. Het duurt enkele dagen voor het effect van de druppels optimaal is. Indien de klachten na een maand niet verdwenen zijn is het raadzaam op controle te komen, terwijl u de druppels verder gebruikt.

Sommige vormen van allergie zijn seizoensgebonden, en veroorzaken telkens klachten in de lente of de zomer. In dat geval kan het nodig zijn jaarlijks enkele maanden de oogdruppels te gebruiken.

Mag ik de allergie aan mijn ogen zelf behandelen zonder naar een oogarts te gaan?

Experimenteer nooit met behandelingen zonder dat u een advies hebt gekregen van uw oogarts. Tal van ziektes kunnen roodheid, jeuk, tranen, zandgevoel of lichtschuwheid veroorzaken, dus laat u nakijken door uw oogarts om gevaarlijke ziekten uit te sluiten. 

Moeten er testen gebeuren om te weten waar ik allergisch aan ben ?

Allergieën veroorzaken wel ongemakken, maar zijn meestal niet gevaarlijk voor de ogen. Bij diepgaande onderzoeken wordt er dikwijls geen oorzaak gevonden en als er wél een oorzaak gevonden wordt is deze vaak niet te vermijden, zoals pollenallergie. Het heeft dus weinig zin om bij iedereen de precieze oorzaak van een allergie op te sporen, behalve bij zeer ernstige vormen.