Spring naar hoofd-inhoud

Onderzoeken bij glaucoom die worden beïnvloed door aanwezigheid van cataract:

  • De resultaten van gezichtsveldtesten worden minder goed bij toename van zowel cataract als glaucoom. Gezichtsveldafwijkingen die ten gevolge van cataract ontstaan, zijn niet definitief, want ze verdwijnen na een cataractoperatie. Gezichtsveldafwijkingen ten gevolge van glaucoom zijn in de regel definitief.
  • Ook de analyse van de oogzenuw (Foto’s)  kan in enige mate beïnvloed worden door de vorming van cataract.

Zowel bij gezichtsveldtesten als bij analyse van de oogzenuw kan het gebeuren dat het onderscheid tussen achteruitgang op basis van cataract of op basis van glaucoom niet meer te maken is. In dat geval kan het gebeuren dat de oogarts een cataractoperatie voorstelt, om dan niet alleen het zicht terug meer optimaal te maken, maar ook de opvolging van het glaucoom meer betrouwbaar te kunnen doen.

  • Onze eigen ooglens blijft groeien in de loop van het leven en wordt steeds dikker, waardoor er een afsluitbare voorkamerhoek kan ontstaan op basis van de lensdikte. Deze situatie kan glaucoom doen ontstaan (zie: primair gesloten hoek glaucoom) of een bestaand glaucoom doen verergeren.
  • Als de eigen lens nog mooi helder is, wordt meestal getracht de voorkamerhoek te openen met een yag iridotomie of iridoplastie. Als met deze behandelingen onvoldoende resultaat wordt verwacht of als de lens troebel is (cataract), kan een cataractoperatie worden overwogen, omdat dit de voorkamerhoek definitief opent en het zicht terug zo optimaal mogelijk maakt. Zonodig kan de operatie zelf gebeuren bij een nog heldere lens, om verdere ontwikkeling van het glaucoom te vertragen of te stoppen.
  • Beter zicht na de ingreep.
  • Meestal lagere oogdruk (soms fors lager), waardoor een glaucoomoperatie vaak kan worden uitgesteld en soms niet meer nodig is.
  • Bij primair gesloten hoek glaucoom: openen van de voorkamerhoek, wat achteruitgang van het glaucoom doet vertragen of stoppen.
  • Betere mogelijkheid tot opvolging van gezichtsveld en oogzenuw analyse.