Spring naar hoofd-inhoud

Wat is een naar binnen gekanteld ooglid of een Entropion?

Entropion is een naar binnen gedraaid ooglid. Dit treedt meestal op aan het onderooglid. Hierdoor gaan de wimpers tegen het oog wrijven en dit kan pijnlijk zijn en roodheid veroorzaken. Het hoornvlies kan op termijn beschadigd raken, kan verzweren, infecteren en verlittekent. Zonder behandeling kan men uiteindelijk blind worden.

Een entropion is meestal leeftijdsgebonden, omdat onze weefsels met de jaren stilaan minder stevig worden. Soms is de oorzaak littekenvorming aan de binnenzijde van het ooglid.

Behandeling is noodzakelijk en gebeurt door de stand van het ooglid te verbeteren, tijdens een korte en pijnloze operatie, meestal onder plaatselijke verdoving (met een prikje), in daghospitaal. Tijdens de operatie wordt het ooglid wat strakker gemaakt zodat het niet meer naar binnen kantelt. Hoe langer de afwijking bestaat, hoe meer kans op bijkomende problemen, zoals littekenvorming, verzwering of infectie van het hoornvlies. 

De littekenvorming is het meest uitgesproken tussen 2 en 3 maand na de operatie. Nadien wordt het litteken terug witter en meer soepel. De volledige uitrijping van een litteken duurt 1 jaar, maar aan het oppervlak zien we dit enkel de eerste 3 tot 4 maand. Het is aanbevolen de eerste maanden na de operatie teveel zon te mijden (bril, hoed, zonnecrème) en niet te roken, om overmatige littekenvorming tegen te gaan.

  • Indien mogelijk voor de algemene gezondheid wordt gevraagd de medicatie met effect op de bloedstolling te stoppen enkele dagen voor de operatie, en te herstarten 3 dagen nadien.
  • Meestal is er weinig of geen pijn na de operatie. Wie toch een pijnstiller nodig heeft gebruikt best paracetamol (dafalgan, panadol)
  • Na de operatie kan het oog wat tranen, vooral de eerste week. Dit mag u voorzichtig afdeppen met een schoon doekje (niet wrijven).
  • De hechtingen worden verwijderd na 7 dagen.
  • De buitenooghoek kan enige tijd gevoelig blijven.
  • Als een eigen huidtransplantatie nodig is, kan dit langere tijd zichtbaar zijn.
  • Vaak worden druppels voorgeschreven voor het oog aan de geopereerd zijde, 4x/dag gedurende 1 week.
  • Belangrijk: de eerste 2 dagen na de operatie moeten de oogleden goed gekoeld worden (bvb elk uur 10 minuten, of 5 maal per dag een half uur). Ook na de eerste 2 dagen kan het soms nog helpen om ’s morgens nog 2x een half uur te koelen, tot de hechtingen verwijderd worden. Dit vermindert zwelling en nabloeding. Koelen kan met diepgevroren erwtjes in een plastic zak of met een klassieke koelpack. Koel nooit rechtsreeks op de huid, maar altijd met een handdoek ertussen.