Spring naar hoofd-inhoud

Wat zijn ingroeiende wimpers (trichiasis) ?

Normaal groeien de wimpers van het oog weg. In sommige omstandigheden kunnen wimpers naar het oog toe groeien, wat heel wat ongemakken kan geven, zoals tranen, irritatie, droogte, vreemd voorwerp gevoel, pijn.

Vaak zijn ingroeiende wimpers het gevolg van langdurige ooglidrandontsteking. Sommige huidaandoeningen en ook verbrandingen geven vaak trichiasis van vele wimpers of doen het volledige ooglid naar binnen kantelen (entropion). Occasioneel is er een eenzame wimper de foute richting uit gegroeid, maar kan toch veel hinder veroorzaken.

De dokter onderzoekt de gezondheid van uw ogen en oogleden en gaat na wat de oorzaak is van de fout groeiende wimpers. Als 1 of enkele ingegroeide wimpers gepaard gaan met forse droogte, worden deze soms wel eens uitgetrokken om na te gaan in hoeverre de wimpers bijdragen aan de ongemakken.

Uittrekken van de wimpers is echter geen oplossing, omdat ze meestal terug in de foute richting groeien. Afknippen van de wimpers is een slecht idee, want de stoppel is harder en veroorzaakt nog méér last.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de ernst.

  • Vaak kan er voldoende comfort bekomen worden met kunsttranen en zalf.
  • Ooglidrand ontsteking moet worden behandeld.
  • Soms wordt het stukje ooglid met de ingegroeide wimpers weggenomen, onder lokale verdoving (met een prikje), in dagziekenhuis.
  • Bij meer uitgesproken vormen kan het aangewezen zijn een deel van het ooglid hoger of lager te plaatsen om contact tussen wimpers en oog te vermijden, of wordt soms een klein slijmvlies (mucosa) transplant gebruikt.