Spring naar hoofd-inhoud

Bijziendheid (myopie)

Bij bijziendheid ligt het focuspunt van licht (dat van ‘oneindig ver’ komt) vóór het netvlies, omdat het oog ‘te lang’ is, of de breking van het licht door hoonvlies en lens te sterk. Hierdoor is het zicht voor ver wazig. Licht dat in focus op het netvlies valt komt vanop een afstand dichterbij het oog. Bijzienden hebben hierdoor zonder bril of lenzen een goed zicht voor dichtbij.

Preventie maatregelen voor myopie of bijziendheid

Als je bijziend bent betekent dit dat je een goed zicht hebt voor (heel) dichtbij zonder bril, maar voor ver niet goed kunt zien zonder bril. Bijziende (myope) ogen zijn te groot. Er wordt wereldwijd en forse toename gezien van het aantal kinderen dat bijziendheid ontwikkelt, vermoedelijk ten gevolge van minder blootstelling aan daglicht buiten en door meer activiteiten dichtbij (lezen, smartpad, smartphone, computer, tv).

Bijziendheid en vooral hoge bijziendheid (hoger dan -6.0 dioptrie) verhoogt het risico op oogziekten later in het leven. Terwijl een laserbehandeling  of  implantlenzen  de nood aan een bril of contactlenzen kunnen wegwerken (op voorwaarde dat de bijziendheid gestabiliseerd is en men ouder is dan 18 jaar), wordt echter met zo’n behandeling het risico op oogziekten later niet minder groot.

Daarom is het belangrijk preventief te handelen:

  • Buitenlicht remt de groei van het oog en biedt hierdoor een sterke bescherming. Er wordt dan ook sterk aanbevolen dat kinderen 2 uur per dag buiten zijn.
  • Langdurig dichtbij kijken (zoals naar een smartphone of smartpad, boek, tv) versnelt de groei van het oog. De aanbevelingen van de Wereld GezondheidsOrganisatie zijn:
    • <2 jaar: geen schermtijd
    • 2-5 jaar: <1 uur/dag
    • 5-12 jaar: maximum 2 uur/dag
  • Hoe dichter de focus ligt, hoe groter de impact. Houd daarom de leesafstand altijd groter dan 30cm.
  • Neem pauzes: er wordt aanbevolen na 20 minuten dichtbij kijken een pauze in te lassen door 20 seconden ver (>6 m) te kijken.

Voor kinderen die ondanks deze maatregelen bijziendheid ontwikkelen, worden soms oogdruppels of speciale brilglazen gebruikt om de groei van het oog zoveel mogelijk af te remmen.