Spring naar hoofd-inhoud

Het oog wordt vochtig gehouden door een dun laagje water op de voorkant : de tranenfilm. Deze tranenfilm is belangrijk omdat uitdroging van het oog minder goed zicht veroorzaakt. Ze bestaat uit 3 bestanddelen: een slijmlaagje, een waterige laag en een vetlaagje. Als er iets fout loopt met een van deze drie bestanddelen, kan het oog droog worden.

Hinder van een droog oog?

Het zicht kan wisselend worden of van minder goede kwaliteit. Dikwijls ontstaat een brandend of schurend gevoel of zandkorrelgevoel. Soms krijgt men een rood oog of een lichte pijn. Dikwijls zijn de klachten erger bij lezen, tv kijken en computergebruik. Bij ernstige vormen kan het zicht fors verminderen en stijgt het risico op ooginfecties.

Soms ontstaat reflex traanproductie bij wind of koude, waardoor traanklachten ontstaan. In dit geval  veroorzaakt een droog oog dus tranenvloed! Dit is in de regel goed te verhelpen met kunsttranen.

Dikwijls is droogte een tijdelijk probleem dat enkele maanden behandeling vraagt. 

Wie krijgt een droog oog?

Vaak krijgen vrouwen hiervan last, omdat de traanproductie ook hormonaal geregeld wordt. Het risico stijgt met de leeftijd. Na een oogoperatie treedt vrij vaak een tijdelijke periode van (toename van) droogte op, maar niet iedereen heeft er last van. Ook sommige ziekten van het oog of de oogleden, algemene aandoeningen en medicaties kunnen droge ogen veroorzaken. Sommige bewaarmiddelen (benzalkoniumchloride) veroorzaken (toename van) droogte bij langdurig gebruik.

De oogarts onderzoekt welk bestanddeel van de tranenfilm niet goed is. Zonodig wordt de  traanproductie gemeten. Ziekten van de oogleden of van het oog zelf worden uitgesloten.

  • Kunsttranen of zalf helpen meestal, maar soms is het even zoeken naar de juiste druppel om het grootste comfort te geven.
  • Sommige mensen hebben baat bij medicaties in de vorm van pillen.
  • Bij onvoldoende beterschap worden de afvoerkanaaltjes voor het traanvocht dichtgestopt met een punctumplug, tijdelijk of blijvend.
  • Het is belangrijk om samengaande aandoeningen van de oogleden mee te behandelen, omdat de klachten anders kunnen verergeren of in stand worden gehouden.
  • Eventuele ontsteking moet worden behandeld.