Spring naar hoofd-inhoud

Vooraan in het oog is een doorzichtige structuur: het hoornvlies. Soms groeit vanuit de ooghoek (aan de neuszijde) een witgrijs bindvlies over het hoornvlies, zodat het zicht vermindert. Dit noemt men een pterygium. Het komt vaker voor bij mensen die veel buiten zijn, blootgesteld zijn aan veel zonlicht, droge ogen hebben, en bij gepigmenteerde rassen. In de West-Europese landen komt het niet vaak voor.

In het begin is een pterygium soms esthetisch storend. Het kan ontsteken en veroorzaakt dan roodheid, tranen en brandend gevoel. Wanneer de pupil bedekt raakt, vermindert het zicht. Uiteindelijk kan men blind worden.

 

Perioden van ontsteking kunnen met oogdruppels onderdrukt worden. Bij droogte is het gebruik van kunsttranen nuttig. Een pterygium verdwijnt nooit spontaan, het kan enkel met een operatie verwijderd worden. Het is belangrijk deze operatie tijdig te doen, omdat er altijd wat litteken op het hoornvlies achterblijft. Als de zone vóór de pupil aangetast is kan het zicht dus minder goed blijven ondanks de operatie.

Tijdens de operatie wordt het pterygium verwijderd en wordt een transplantatie van eigen bindweefsel uitgevoerd om het defect te bedekken. Dit bindweefsel wordt weggenomen aan de andere ooghoek. Om het transplant vast te maken worden oplosbare hechtingen en/of lijm gebruikt. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving.

  • Er wordt zalf aangebracht en een verband, dat u mag ophouden tot de controle de volgende dag.
  • Er is nabehandeling met duppels en/of oogzalf.
  • Soms wordt tijdelijk een verbandlens geplaatst om meer comfort te geven.
  • Een beschermende oogschelp ’s nachts is verplicht gedurende 2 weken.
  • Er is irritatie (zandgevoel) gedurende een 10-tal dagen, en dit kan onder controle worden gehouden met de oogdruppels en zonodig paracetamol tabletten. Een zonnebril kan helpen buitenshuis. De oogleden kunnen wat gezwollen zijn. 
  • U mag niet in de ogen wrijven gedurende 2 maanden, en niet zwemmen gedurende 6 weken.
  • Douchen mag, maar probeer irritatie door shampoo te vermijden.
  • De roodheid na de operatie vermindert over weken tot maanden.