Spring naar hoofd-inhoud

De jaren doen onze huid geen deugd: de veroudering van onze huid verzwakt de vezels die instaan voor elasticiteit en stevigheid, waardoor de huid rimpels krijgt en gaat doorhangen. In het bijzonder ter hoogte van de onderoogleden kan dit de aanblik van het gelaat veranderen, omdat ook bindweefsel tussenschotten van de oogkas verzwakken en hierdoor vet naar voor uitpuilt. 

Dit vet zien we onder de huid verschijnen en het lijkt de oogleden te doen opzwellen. Ook de ophangbanden van het onderste ooglid kunnen verzwakken waardoor het ooglid meer gaat doorhangen. Bij sommige mensen komt er bijkomende vochtopstapeling net onder het laagste punt van de oogkas, dit noemt men wallen. 

 

De dokter onderzoekt de gezondheid van uw ogen en oogleden en meet de positie van de oogleden op. Hij bespreekt uw wensen en gaat na of uw verwachtingen realistisch zijn. Er wordt een oplossing geboden om u terug een frissere blik te geven, aangepast aan de positie van de ogen, de contour van de bovenste helft van het gelaat en het huidtype. De bedoeling is niet de huid perfect strak te trekken, wel om er naturel uit te zien.

De operatie is pijnloos en gebeurt onder plaatselijke verdoving (met een prikje), in daghospitaal. Meestal moet de spanning van de ophangbandjes van het ooglid worden verbeterd. Hierna wordt het uitpuilend vet zonodig verminderd en /of beter gepositioneerd, de onderhuidse weefsels worden zonodig verstevigd en het huidteveel wordt weggenomen. Er worden hechtingen geplaatst die na 5-7 dagen worden verwijderd.

Belangrijk om te weten is dat het proces van huidveroudering ook na de operatie gewoon doorgaat, zodat sommige mensen op termijn terug een duidelijk huid- en/of vetteveel ontwikkeld hebben. De snelheid hiervan is afhankelijk van persoonsgebonden factoren, UV-blootstelling, roken en eventuele huidaandoeningen.

Vele mensen vertonen een milde asymmetrie in de vorm en positie van de oogleden. Dit kan ook na de  ingreep blijven bestaan. Waar mogelijk wordt bestaande asymmetrie verminderd of gecamoufleerd.

De littekenvorming is het meest uitgesproken tussen 2 en 3 maand na de operatie. Nadien wordt het litteken terug witter en meer soepel. De volledige uitrijping van een litteken duurt 1 jaar, maar aan het oppervlak zien we dit enkel de eerste 3 tot 4 maand. Het is aanbevolen de eerste maanden na de operatie teveel zon te mijden (bril, hoed, zonnecrème) en niet te roken, om overmatige littekenvorming tegen te gaan.

  • Indien mogelijk voor de algemene gezondheid wordt gevraagd de medicatie met effect op de bloedstolling te stoppen enkele dagen voor de operatie, en te herstarten 3 dagen nadien.
  • Meestal is er weinig of geen pijn na de operatie. Wie toch een pijnstiller nodig heeft gebruikt best paracetamol (dafalgan, panadol)
  • De zwelling van de ooglid verdwijnt na enkele weken. Sommige mensen hebben wat minder gevoel in het ooglid, wat verdwijnt na enkele maanden.
  • Kleine cystjes ter hoogte van het hechtingsmateriaal kunnen voorkomen. Ze verdwijnen spontaan.
  • In zeldzame gevallen is aanpassing van de brilcorrectie nodig na de operatie.
  • Sommige mensen hebben na de operatie voorbijgaande irritatie ten gevolge van droogte. Hiervoor kunnen kunsttranen worden gebruikt, zonder beperking.
  • Vermijd zware fysieke inspanning tijdens de eerste week na de operatie, want dit kan een nabloeding uitlokken.
  • Belangrijk: de eerste 2 dagen na de operatie moeten de oogleden goed gekoeld worden (bvb elk uur 10 minuten, of 5 maal per dag een half uur). Ook na de eerste 2 dagen is het belangrijk om ’s morgens nog 2x een half uur af te koelen, tot de hechtingen verwijderd worden. Dit vermindert zwelling en nabloeding. Koelen kan met diepgevroren erwtjes in een plastic zak of met een klassieke koelpack. Koel nooit rechtsreeks op de huid, maar altijd met een handdoek ertussen.