Spring naar hoofd-inhoud

Gezichtsveld

Het gezichtsveld is wat het oog kan zien zonder de oogbol of het hoofd te bewegen. Dankzij het gezichtsveld kunnen we ons gemakkelijk voortbewegen : we kunnen om een tafel heen lopen zonder er opzettelijk naar te kijken. 
Als een deel van het gezichtsveld uitvalt kan men niet zien wat daar gebeurt.
Sommige oogziekten en ook algemene ziekten kunnen ernstige schade veroorzaken aan het gezichtsveld.
Schade aan het gezichtsveld kan ernstige gevolgen hebben : wandelen kan moeilijk worden en fietsen of autorijden kan gevaarlijk worden, omdat men anderen niet meer ziet.

Mensen die enkel zien indien ze naar het voorwerp kijken hebben een tunnelzicht dit kan zijn ten gevolge van verschillende oogziekten of van algemene ziekten. Ook auto rijden zonder een normaal gezichtsveld is zeer gevaarlijk omdat je auto’s, fietsers of spelende kinderen niet zou zien.

Dit is een onderzoek waarbij wordt nagegaan of het gezichtsveld normaal is in vergelijking met personen van dezelfde leeftijd. Dit onderzoek spoort afwijkingen op die men zelf nog niet merkt.

Wanneer wordt het gezichtsveld onderzocht?

  • bij (vermoeden van) glaucoom 
  • bij sommige andere oogziekten of algemene aandoeningen

Waarom is een gezichtsveldonderzoek zo belangrijk?

Vaak is men zich zelf nog niet bewust van afwijkingen in het gezichtsveld. Gezichtsveldafwijkingen kunnen met het onderzoek worden opgespoord vóór ze groot en invaliderend worden.Vroegtijdige opsporing is belangrijk om tijdig een behandeling te starten en ernstige klachten te voorkomen.

Zijn gezichtsveldafwijkingen blijvend?

De meeste gezichtsveldafwijkingen zijn blijvend. Juist daarom is het zo belangrijk tijdig de diagnose te stellen en erger te voorkomen.

Verloop van een gezichtsveld test?

Het onderzoek gebeurt aan een grote koepel. Elk oog wordt apart getest en het andere oog wordt ondertussen afgedekt. Er wordt gevraagd de kin op de kinsteun te plaatsen en naar het fixatiepunt in het midden van de koepel te kijken, gedurende de hele test. U krijgt een drukknop waarop u mag duwen zodra u een lichtje ziet verschijnen. De lichtjes kunnen eender waar verschijnen en zijn groot of klein, fel of zwak.

Belangrijk is dat u zeker niet rondkijkt op zoek naar de lichtjes, maar de hele test het midden van de koepel fixeert. De test duurt ongeveer 4 min. per oog. Door het oog te fixeren op het ene punt in de koepel kunnen de ogen tranen of kan het zicht wisselend worden. Dit is normaal. De test vraagt concentratie en moet soms herhaald worden om een betrouwbaar resultaat te bekomen.