Spring naar hoofd-inhoud

Glaucoomimplantaat (Xen Gel ® stent implantatie)

De oogarts heeft u een glaucoomoperatie voorgesteld. Deze operatie wordt uitgevoerd wanneer de oogdruk te hoog blijft ondanks oogdruppels en/of een laserbehandeling, of omdat de behandeling met oogdruppels teveel nevenwerkingen veroorzaakt. Als de oogdruk te hoog blijft ontstaat bijkomende schade, die met geen enkele behandeling kan worden genezen, en in het ergste geval tot blindheid leidt. Enkel wat van het zicht nog overblijft kan worden gered door de druk te verlagen. Deze operatie zal uw zicht dus niet verbeteren, ze is bedoeld om het zicht te behouden dat u nog hebt.

Voorafgaand aan de operatie

 • Bloedverdunners moeten tijdig gestopt worden vóór de operatie, om het risico op bloedingen zo klein mogelijk te houden. Wanneer U de bloedverdunners moet stopen en herbeginnen wordt u medegedeeld na overleg met de huisarts.

 • De glaucoomdruppels worden meestal doorgebruikt tot de dag van de operatie.

 • Soms worden tijdelijk Diamox tabletten bijgegeven.

 • Start tobradex 4x/dag op advies van oogarts, enkel aan het oog dat geopereerd wordt.

De operatie

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving, tijdens een daghospitalisatie. Tijdens een XEN gel® stent implantatie (glaucoomoperatie) wordt een bypass geplaatst die het kamerwater (vocht dat wordt aangemaakt binnenin het oog) gecontroleerd laat wegvloeien naar de ruimte tussen het blindvlies van het oog en het wit van het oog, zodat de oogdruk vermindert.

Bron: AqueSys-XEN gel stent

Voordelen:

Deze stent implantatie heeft in vergelijking met de klassieke glaucoomoperatie (trabeculectomie) een aantal voordelen:

 • Kortere operatieduur, waardoor de operatie onder druppelverdoving kan gebeuren

 • Minder complicaties

 • Dezelfde route voor drukverlaging als de klassieke glaucoomoperatie, maar met véél minder weefsel manipulatie, waardoor minder littekenvorming optreedt

 • Behoud van alle klassieke behandelingsoptie

Nadelen en Risico’s:

In de periode na eender welke glaucoomoperatie kan overdreven littekenvorming ontstaan, die de genezing in ongunstige zin kan beïnvloeden, zodat de gewenste lage oogdruk niet bereikt wordt, en de aandoening dus verdere schade kan veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, wordt gebruik gemaakt van mitomycine C voorafgaand aan de implantatie van deze stent.

Ook dan is de Xen ge®l stent implantatie jammer genoeg geen garantie op succes. De voornaamste risico’s van de behandeling zijn:

 • Infectie en/of bloeding, zoals bij eender welke operatie kan optreden.

 • Te lage oogdruk: vooral in de eerste dagen na de implantatie kan de oogdruk in sommige gevallen te laag worden. Om tijdens deze periode geen complicaties door té lage oogdruk te krijgen, is het zeer belangrijk niet te persen, bukken, zware dingen opheffen, of in het geopereerde oog te wrijven.

 • In sommige gevallen zal de oogdruk onvoldoende dalen ondanks correcte positionering van de stent. In dat geval is bijkomende behandeling noodzakelijk om bijkomende schade door verdere ontwikkeling van het glaucoom te vermijden.

 • In theorie zou de stent kunnen verschuiven of komen bloot te liggen. In de praktijk werd dit dusver nog niet gerapporteerd.

Hoe kan ik helpen tijdens de ingreep?

Tijdens de operatie is het belangrijk niet te persen. Ga daarom naar het toilet vóór u naar de operatiezaal wordt gebracht, probeer u niet op te spannen tijdens de ingreep en laat tijdig weten of uw oog terug gevoelig wordt, dan krijgt u extra verdoving. Het is best tijdens de operatie niet te spreken, en hoofd en ogen niet te bewegen, tenzij de dokter het vraagt.